Nieuws

Arbeidsrechtelijke wijzingen: oproepcontract, ketenregeling, re-integratie en noodvoorzieningen

1 juni 2023 – Yvette Kouwenberg

In een hoofdlijnenbrief van 5 juli 2022 presenteerde de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een kaderaanpak om te komen tot een hervorming van het huidige arbeidsmarktstelsel. In het verlengde hiervan stelde zij in een voortgangsbrief ‘Werken met en als zelfstandige(n)’ van 16 december 2022 voor op welke wijze de beoordeling van arbeidsrelaties in de toekomst kan worden verduidelijkt. We informeerden u hier onlangs al over in onze recente arbeidsrecht special naar aanleiding van de Deliveroo uitspraak.

In een nieuwe voortgangsbrief van 3 april jl. heeft de Minister SZW een aantal maatregelen gepubliceerd die erop zijn gericht om werkenden meer zekerheid te bieden maar ook om ondernemers tegelijkertijd meer wendbaar te maken. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan van de meest in het oog springende voorstellen. Het is de bedoeling om de plannen voor het a.s. zomerreces ter internetconsultatie aan te bieden en de wetsvoorstellen volgend jaar aan de Kamer aan te bieden. Inwerkingtreding is beoogd per 1 januari 2025.

1. Afschaffing bestaande nuluren en min-max oproepcontracten

Deze maken plaats voor een basis oproepcontract met een minimum aantal uren dat een werknemer wordt ingeroosterd. Bovenop deze minimum inzet dient de werknemer nog 30% beschikbaar te zijn. Een werknemer mag een oproep echter weigeren die buiten de vooraf vastgestelde (beschikbare) uren ligt. Het verplichte aanbod voor een vaste urenomvang na 12 maanden blijft van toepassing als een werknemer structureel meer dan het minimumaantal uren werkt. Overigens blijven de huidige nuluren en min-max contract voor scholieren en studenten met een bijbaan gewoon bestaan.

2. Aanpassing ketenregeling

Op basis van de huidige ketenregeling in de wet mag een werkgever maximaal 3 tijdelijke contracten aangaan, met een onderbreking tussen de contracten maximaal 6 maanden, waarbij de totale keten (inclusief de onderbrekingen) niet meer dan 36 maanden bedraagt. Bij een vierde contract of zodra de periode van 36 maanden wordt overschreden, ontstaat er een vast contract. Bij een onderbreking van meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten begint de keten opnieuw. De Minister heeft voorgesteld om deze onderbreking te verlengen naar 5 jaar. De mogelijkheid om bij cao van de ketenregeling af te wijken komt te vervallen.

3. Wijzigingen bij uitzending

Beoogd wordt dat fase A voortaan nog 52 weken duurt en fase B 104 weken. Hierna komt de uitzendkracht in vaste dienst bij het uitzendbureau. Daarnaast wordt erop ingezet om de verschillen in arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten ten opzichte van het personeel in dienst van de inlenende werkgever te beperken en komt er een verplichte certificering voor uitzendbureaus.

4. Aanpassing reïntegratie tweede ziektejaar

Na het eerste ziektejaar van een werknemer kunnen MKB-werkgevers (<100 werknemers) duidelijkheid krijgen over de eventuele duurzame vervanging van een zieke werknemer. Als dat aan de orde is wordt het tweede spoor opgezet, gericht op reïntegratie bij een andere werkgever. Let wel: ook al is het eerste spoor in dat geval afgesloten, lopen de loondoorbetaling- en reïntegratieverplichtingen van de werkgever door.

5. Noodvoorziening voor werkgevers

Er komt een Crisisregeling Personeelsbehoud (CP), bedoeld om werkgevers te ondersteunen die kampen met minimaal 20% werkverlies als gevolg van tijdelijke crises en calamiteiten die buiten het reguliere ondernemersrisico vallen. Als werknemers hierdoor bijvoorbeeld tijdelijk minder uren maken kan de werkgever aanspraak maken op een tegemoetkoming.

Yvette Kouwenberg

Advocaat/partner