Distributie & agentuur
Distributie en agentuur worden veel gebruikt bij het marketen en verkopen van producten en diensten en kennen een bijzondere vorm van contracteren. De afspraken binnen een distributie- of agentuurnetwerk moet daarom goed geregeld zijn. Dit vereist zowel commerciële als gespecialiseerde juridische kennis. Wij assisteren onze cliënten onder andere bij nationale en internationale distributie- en agentuur, het opzetten of beëindigen van distributienetwerken en agentuurrelaties en alle hieraan gerelateerde contracten. Ook staan wij onze cliënten bij in het voeren van gerechtelijke procedures over distributie en agentuur.
Voor internationale zaken of aspecten beschikken wij over een wereldwijd netwerk van gespecialiseerde advocaten.
Tessa de Mönnink
advocaat/partner
Annelies van Zoest
advocaat/partner
Micheline Don
advocaat/partner
Nieuws
Matiging boete bij schending non-concurrentie en geheimhoudingsbeding door franchisenemer
het hof Arnhem-Leeuwarden matigde de contractuele boete die een voormalig franchisenemer verschuldigd was door schending van een non-concurrentie beding en een geheimhoudingsbeding.
Wettelijke (handels)rente en buitengerechtelijke incassokosten bij commerciële contracten
Vanaf 1 januari 2024 zal mogelijk de wettelijke rente en de wettelijke handelsrente weer aangepast worden. Hoe zit het ook alweer mocht uw contractspartij niet, of te laat, betalen?
Aanscherping wettelijke betalingstermijn van 60 naar 30 dagen per 1 juli 2022
Op 1 juli 2017 is de Wet tot wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen in werking getreden.
Newsflash distributie & franchise
Na een grondige herziening van de regels uit 2010 heeft de Europese Commissie op 10 mei jl. de nieuwe verticale groepsvrijstellingsverordening (Vertical Block Exemption Regulation, afgekort VBER) en de bijbehorende nieuwe verticale richtsnoeren goedgekeurd.
ACM legt Samsung boete op van bijna 40 miljoen euro wegens beïnvloeding (wederverkoop)prijzen
Op 14 september 2021 legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan Samsung Electronics Benelux B.V. (Samsung) een boete op van bijna 40 miljoen euro. Samsung heeft naar het oordeel van de ACM vanaf januari 2013 tot en met december 2018 ongeoorloofde invloed uitgeoefend op de online-verkoopprijzen van televisies van zeven detailhandelaren.