Medezeggenschapsrecht
Onze cliënten zijn zowel werkgevers als (centrale) ondernemingsraden die wij begeleiden bij onder andere advies- en instemmingsaanvragen, het opstellen van reglementen of ondernemingsovereenkomsten en wijziging van de medezeggenschapsstructuur. Door onze uitgebreide ervaring hanteren wij een scherp juridisch oog en een open mind, om in het belang van de organisatie en de medewerkers te komen tot oplossingen die werken. Wij realiseren ons de complexiteit van sommige medezeggenschapsvraagstukken en putten uit eigen ervaring in vele zaken en binnen een groot aantal sectoren, waaronder in de telecom- en automatiseringssector en bij zorginstellingen en woningcorporaties.
Barbara Spliet
advocaat/partner
Renzo Ter Haseborg
advocaat/partner
Yvette Kouwenberg
advocaat/associate partner
Nieuws
Invoering van een andere bonusregeling instemmingsplichtig?
De ondernemingsraad moet om instemming worden gevraagd wanneer het voornemen bestaat een beloningssysteem in te voeren of te wijzigen.
Onderhandelen over primaire arbeidsvoorwaarden: ondernemingsraad of vakbonden?
Een werkgever kan verplicht worden om te onderhandelen met de vakbond over de primaire arbeidsvoorwaarden ook als het binnen de organisatie gebruikelijk is om deze onderhandelingen te voeren met de ondernemingsraad.
Hoe ver strekt de bescherming van de leden van de ondernemingsraad?
Het uit de ondernemingsraad zetten van een lid is op grond van de Wet op de Ondernemingsraad (WOR) niet mogelijk door de ondernemingsraad (of bestuurder) zelf. Wel kan een lid door de rechter worden uitgesloten van de werkzaamheden voor de ondernemingsraad (artikel 13 van de WOR).
Hoe ver strekt de bescherming van de leden van de ondernemingsraad?
Leden van de ondernemingsraad (OR), maar ook bijvoorbeeld leden van OR-commissies, zijn op grond van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) beschermd tegen benadeling (artikel 21 WOR).
Newsflash: werken met zelfstandigen na de Deliveroo-uitspraak
Veel organisaties werken met zelfstandigen. Of deze nu zzp-er, consultant of opdrachtnemer worden genoemd: voor de meeste organisaties is van belang dat deze zelfstandigen niet gezien kunnen worden als werknemer. Alleen dan is het ontslagrecht niet van toepassing, is doorbetaling tijdens ziekte niet aan de orde en voorkom je als werkgever naheffingsaanslagen van de fiscus